Spesialsøk

Det hersker liten tvil om at hundens nese er unik, og i spesialsøk jobber vi utelukkende med hundens fantastiske luktesans. Kurset passer for deg som liker å benytte nesearbeid som aktivisering av hund, for deg som benytter hund som ressurs (redningshund o.l.) eller for deg som konkurrerer i en eller annen form for hundesport som inneholder søksarbeid.

I praksis lærer vi hunden å markere på en spesifikk lukt. Det kan være ID-lukt fra mennesker og dyr, kantareller, olje, muggsopp, pengesedler, eksplosiver og liknende. Her er det kun fantasien som setter grenser. 

I løpet av 4 kurskvelder på hver 3 timer skal vi jobbe med følgende: 

  • Diskriminering av ID-lukt ved hjelp av ulike verktøyer, inkludert spesiallaget søksplattform. 
  • Markering
  • Timing og belønning
  • Hvordan trene slik at læringseffekten blir maksimal 

Diskriminerings-trening av lukter betyr i praksis at vi lærer hunden å velge å søke etter og markere på én lukt fremfor andre lukter som ligner, og gjennom å øke motivasjonen for oppgaven lærer hunden å velge den ene lukten vi vil den skal fokusere på også fremfor andre som kan være mer fristende. 

Dette kurset har fokus på hvordan vi jobber med hunden for å øke hundens forståelse for å søke etter og markere på spesifikt lukt og velge denne fremfor andre forstyrrende lukter i omgivelsene. Det kan bety at vi vil at hunden skal velge lukten etter en spesifikk person fremfor lukten etter andre personer som også har avsatt sine lukter i samme søksmiljø (smeller, ID-spor, bruksspor). Denne måten å jobbe med hunden på kan også brukes til å lære hunden å velge bort lukter som kanskje er mer fristende for hunden (ville dyr, andre hunder, ferskspor fremfor blodspor, annet) enn den lukten den skal følge i et spor eller i et søk. Vi jobber med å gjøre hunden mer sikker i markeringene sine, og med hundens forståelse av koblingen mellom den lukten vi presenterer den for i smellerboksen og den lukten den skal markere på. 

Kurset passer for deg som ønsker å konkurrere i smeller/nosework, du trenger ikke ha opprykk til klasse 2 for å delta. Det passer også for deg som ønsker å utvikle en søkshund til annet bruk – det være seg søk etter spesifikke gjenstander, mennesker, sopp/kantareller, og for den som ønsker en mer sporsikker hund, for eksempel i blodspor eller id-spor, eller som ønsker å aktivisere hunden din mentalt gjennom nesearbeid tatt ett skritt lenger. 

Hunden må kunne belønnes med godbiter, utover det kreves ingen forkunnskaper.

Kurset består av både teori og praktisk trening med hund.

Pris: kr. 2000,-
For påmelding, trykk her → Påmelding kurs

NB! All påmelding er økonomisk bindende.

For andre spørsmål, kontakt oss på
kurs@doglife.no